Zorluk
Salkım Orman Ürünleri saha satış ekipleri, ziyaret edecekleri noktaları belirlemek için e-posta ve Whatsapp gibi iletişim araçlarını kullanmaktaydılar. Ancak, müşteri bilgilerinin yeterince güncellenmemesi ve kampanya takibinin yapılmaması gibi sorunlarla karşılaşılaşıyorlardı.
Salkım Orman Ürünleri Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Uğraşkan’ın belirttiği gibi,
“Satış ekipleri ziyaret edecekleri noktaları belirleyip bir rut planı oluşturuyor, bunu e-posta yoluyla raporluyorlardı. Gün sonunda Whatsapp grubu üzerinden gerçekleştirilen ziyaretlerin adetleri – alınan siparişler ve satış cirosu belirtiliyordu.”
Ayrıca, CRM ve ERP sistemlerinin yetersizliği de bu süreci zorlaştırıyordu. Bu nedenle, satış ekiplerinin daha verimli bir şekilde çalışabilmesi için, müşteri bilgilerinin düzenli olarak güncellenmesi, kampanyaların takip edilmesi ve daha iyi bir CRM ve ERP sistemi kullanılması gerekmekteydi.
Uğraşkan, “ERP sistemine satış emri giriliyor, siparişler de CRM sisteminden giriliyordu. Müşteri bilgileri güncellenmiyor, satış ekibi de aylık ciro hedefi üzerinden yönetiliyordu. Kampanya takibi yapılmıyor, satış personeli beyan esaslı raporlama yapıyordu.” dedi.
Çözüm
Uğraşkan, Ekmob SFA sayesinde “Ekip ile yapılan analiz çalışmalarında konvansiyonel CRM sistemlerinin hantal yapısının sorun olduğunu anladık. Bir mobil uygulama ile devam etme kararı verdik. Ekmob, satış ekipleri için geliştirilmiş bir mobil uygulama olarak hayatımıza girdi. Sürecimizi aktardık, hiyerarşi ve form yapılarımızı kurguladık. Canlıya aldık.” dedi
Ekmob SFA olarak, saha satış ekiplerinin işlerini kolaylaştırmak için mobil uygulama tabanlı bir çözüm sunduk. Bu çözüm sayesinde, saha çalışanları gerçek zamanlı veri girişi yapabilir ve entegrasyon sayesinde doğru kararlar alabilir hale geldiler. Ayrıca, ziyaretlerin satışa etkisinin analiz edilebilmesi de mümkün oldu. Bu özellikler sayesinde, saha satış ekipleri işlerini daha verimli bir şekilde yapabildi ve Salkım Orman Ürünleri hedeflerine daha kolay ulaşabildi.
“Ekmob’u 1 Hafta analiz, 1 hafta POC sonrası 1 günde canlıya aldık. Canlıya aldıktan sonra Logo Entegrasyonumuzu tamamladık. 2 taraflı veri akışı olan bir sistem kurduk.”
Sonuç
Ekmob SFA ile çalışmanın sonuçları arasında, saha satış ekiplerinin iş verimliliğinin artması, stok, satış ve cari verilerin anlık olarak takip edilebilmesi ve satışa hakimiyetin en üst seviyeye çıkması yer almaktadır.
“Yapılan ziyaretleri ERP verisi ile örtüştürerek, satışa etki etmeyen ziyaretleri engelledik. Anlamlı ve planlı ziyaretler ile aktivite başına yaratılan ciroyu 2 katına çıkarttık.
“Portföy hakimiyeti, rekabetin yüksek olduğu sektörlerde çok önemli bir konudur. Başarıyla canlıya aldığımız projemiz sayesinde her Salkım Orman Ürünleri satış noktası yılda en az 2 defa ziyaret ediliyor.”
Bu sonuçlar, saha satış faaliyetlerini daha etkin bir şekilde yönetebilmelerine ve iş performanslarını artırmalarına yardımcı oldu. Ayrıca, anlık takip imkanı sayesinde işletmelerin piyasada rekabet avantajı sağlamaları da mümkün hale geldi.
“Ekibimizin rutunu görüyor, haftanın programını inceliyor, anlık ve canlı bir şekilde satış ekibimize dokunuyoruz. Her an yanlarında oluyoruz.”
Ekmob SFA’nın sunduğu çözüm, saha satış faaliyetlerini daha verimli olmasını ve kontrol altında tutabilmelerini sağladı.
Uğraşkan, “Ekmob, lokasyon bazlı aktivite girilmesi özelliği ile başta ziyaretler olmak üzere satış sürecimizi bir disipline oturttu. Yapılan ziyaretleri ERP verisi ile örtüştürerek, satışa etki etmeyen ziyaretleri engelledik. Anlamlı ve planlı ziyaretler ile aktivite başına yaratılan ciroyu 2 katına çıkarttık.” dedi ve ekledi.
Hüseyin Uğraşkan
Salkım Orman Ürünleri – Genel Müdür Yardımcısı