Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.
Pandemi ile birlikte hızlanan dijital dönüşüm; iş ve satış modellerini de değiştirdi. Bu süreçte geleneksel satış yöntemlerini dijitale taşıyan markalar, aynı zamanda kendilerini alışık olmadıkları kadar farklı bir rekabetin içinde buldu. Doğru öngörüler ile hızlı aksiyon alan markalar ise dönüşüme öncülük ederken, geliştirdikleri yeni satış modelleri ile başarıyı yakalama şansı buldu.
Biz de Cenk Kıral ile dijital dönüşümün beraberinde getirdiği yeni iş modellerini ve bu modeller ile satışta başarıyı yakalamanın püf noktalarını tüm detaylarıyla konuştuk.
Neler Konuştuk?
- Pandemi ile beraber dijitalleşmenin önemi arttı mı?
- Pandemi döneminde firmaların dijitalleşmesi hakkında genel değerlendirmeniz, önerileriniz nelerdir?
- Dijital dönüşüm sayesinde satışçılar kendilerine hangi yenilikleri katıyor?
- Kişiselleştirilmiş iletişimin faydaları nelerdir?
- Satışçının geleceği ne olacak?
- İçinde bulunduğumuz dönemde KPI değerleri nasıl değişti?
- Satışçılar hangi KPI’lara dikkat etmelidir?
- Yönetim ekibi KPI metriklerini belirlerken nelere dikkat etmelidir?
- Covid-19 döneminde B2B’de iş geliştirmek isteyenlere neler tavsiye edersiniz? Hangi kanallar kullanılmalıdır?
- Bu dönemde, pazara yeni çıkacak bir startup için pazarlama-satış konusunda tavsiyeleriniz ne olur?
Cenk Kıral Neler Önerdi?
- Ülkemizde özellikle dijital kavramı, dönüşümün önüne geçiyor. Oysaki dijital aslında 90’ların ortasından beri vardı. Bugün yaşanan bir dönüşüm halidir.
- Satışçının, ürünü satmaya çalışması yerine interaktif bir dönüş yaratacak içerikler tasarlaması bu çağın sanatı haline geldi. Müşteri için demo/toplantı süreçlerini önceden tasarlamak ve içeriğe dönüştürmek satışçıların en önemli görevlerinden biri haline geldi. Bu satış ekolünün içerisine dijital pazarlama kanallarının şirket çapında çok iyi kurgulandığı bir çağa giriyoruz.
- Türkiye’deki satışçılardan bahsedecek olursak dijital dönüşüm Türkiye’de yeni başladı. Ve bu dönüşümünü daha henüz ele almamış olan binlerce şirket var. Dolayısıyla bence bugünün akıllı satışçısı, müşterisini dijital dönüşüm çevresinde okuyan ve kendini ya da firmasını, portfolyosunu buraya pozisyonlandıran satışçı olacaktır.
- Her görevde olduğu gibi satışçının da temel başarı kriterleri dediğimiz KPI’ları olmak zorundadır.
- Bir satışçının 4 temel başarı kriteri olması gerekir.
- Birincisi satışçının güvenilir olmasıdır. Yani SRN sistemine tüm müşteri ve fırsat bilgileri zamanda, doğru şekilde girmelidir. İlgili paydaşlarla doğru şekilde paylaşmalıdır. Çekmecede iş bırakmaması gerekir.
- İkincisi, ne yaptığını bilen satışçı olması gerekir. Planlı, programlı, sistemli çalışması gerekir. Düzenli müşteri ya da çözüm ortağı için plan yaratması. Satış sürecinde gereken işlemleri ve bilgileri sağlaması ve de şirket kaynaklarını etkin yönetebilmesidir.
- Üçüncüsü ie hedefine ulaşmasıdır. Hem zaman bazında hem de ürün bazında. Bunlar gayet net ölçülebilen günün sonunda eğer sistemsel bir yapınız varsa gayet net takip edilen KPI’lardır.
- Dördüncüsü ve biraz daha kişisel değerlendirmeye bağlı olanı değer katan şirket vatandaşı olup, olmamasıdır. Yani etik değerlere saygılı ve şirket kurallarına uyan olması, etrafına enerji üreten pozitif ilişkiler geliştiren birisi olmasıdır. Sorumluluk alan problemi sorunla değil, anlamlı ve faydalı çözüme odaklı paylaşımcı olan, ilişki ve çatışmanın yönetiminde muktedir olması beklenen bir insanlık modelinden bahsediyoruz. Bunları henüz ölçen sistemler elbette yok. Daha çok gözleme dayalı bir süreçten bahsediyoruz.
- Bir iş modeli geliştirirken ilham verici bir çalışma hazırlamak gerekiyor. Ben Cenk Kıral olarak bir şirkette olsam çok net olarak oturur, bütünsel bir Gold Marker dediğimiz pazarlama giriş modeli yaratırdım. Pazarlama giriş modelinde belli bir parçalar var. Bu parçalar üzerinde düşünce süreci başlatmak bile çok önemlidir.
Birçok bilgi ve öneri kazanabileceğiniz yayınlarımızı YouTube üzerinden izleyebilirsiniz. Yaptığımız tüm webinarlar ücretsiz ve herkese açıktır. Siz de Linkedin’dan Ekmob’u takip ederek webinar takvimimizden haberdar olabilirsiniz.
Değerli bilgileri için Sayın Cenk Kıral’a teşekkür ederiz.