icon-otomotiv icon-insaat icon-medikal icon-close icon-banka icon-endustri icon-customer icon-activity icon-target icon-report icon-rocket icon-down icon-calendar icon-data icon-personal icon-mobile icon-flag icon-team icon-right-secondary icon-kvkk icon-iso icon-lock icon-ip icon-dmz icon-reload icon-stats-down icon-stats-up icon-job icon-role icon-home icon-integrations icon-app-market icon-zoom icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-instagram icon-social-medium icon-social-youtube icon-social-spotify icon-social-linkedin
bench-accounting-C3V88BOoRoM-unsplash

Ekmob SFA ile Satış Takibi Nasıl Yapılır?

Okuma Süresi: 3 dakika Şirketlerin güncel satış durumlarını değerlendirmeleri ve stratejilerini iyileştirilmeleri için satış takibi yapmaları gereklidir. Bu konuda da satış takibinde kullanılan metriklerin...

Şirketlerin güncel satış durumlarını değerlendirmeleri ve stratejilerini iyileştirilmeleri için satış takibi yapmaları gereklidir. Bu konuda da satış takibinde kullanılan metriklerin bilinmesi oldukça önemlidir. Peki, satış takibi nedir? Nasıl yapılır? Nelere dikkat etmek gerekir?

Satış Takibi Nedir?

Satış takibi, satış süreçlerini iyileştirebilmek için bu süreçlerin her bir bölümünden detaylı verileri toplama ve analiz etme işlemidir. Takibi yapılan bu verilere satış döngüsünün uzunluğu, anlaşmaların satış süreci boyunca nasıl sürdüğü gibi etkenler örnek verilebilir. Satış takibinin arkasında her birinin büyük resmi nasıl etkilediğini anlamak için satış sürecinin daha küçük bileşenlerine bakma fikri vardır. Tümevarım yöntemi ile incelenen detaylar satış sürecinin geneli hakkında ipuçları verir. 

Ne İşe Yarar?

Etkili şekilde sürdürüldüğünde satış takibi, şirketlere gerçek zamanlı satış verileri sunar. Kazanılan ve kaybedilen fırsatlar, bir anlaşmayı kapatmak için geçen ortalama süre ve daha fazlası gibi önemli istatistikler hakkında güncel bir görünüm sağlar. Bu şekilde varsayımlara değil, gerçek verilere dayandığından ilerisi için satış planı oluşturmaya da yardımcı olur. Ayrıca satış takibi ile elde edilen veriler ile satış ekiplerinin önceliklerini belirlemek ve hızlı kararlar alabilmek kolaylaşacaktır. 

Satış Takibinde Kullanılan Metrikler

Satış takibi yapılırken satış sürecinin parçası olan ve bu süreci etkileyen her detay inceleme altına alınmalıdır. Farklı şirketlerin satış süreçleri de farklı olacağından metrikler değişiklik gösterse de satış takibinde kullanılan genel metrikler üç başlık altında inceleyebiliriz. Bunlar:

Satış Süresince Tamamen Kontrol Altında Olanlar 

  • Yapılan arama sayısı
  • Gönderilen e-posta tekliflerinin sayısı
  • Yanıt sayısı
  • Takip sayısı

Satış Süresince Dolaylı Olarak Kontrol Altında Olanlar

  • Ortalama satış döngüsü uzunluğu
  • Müşteri kazanma oranı
  • Toplam fırsatlar
  • Veri girişi için harcanan süre

Kontrol Altında Olmayan Satış Faaliyetleri

Bu faaliyetler pazarlama gibi farklı departmanlar ile işbirliği içinde olunduğunda görülür. Satış hunisine eklenen potansiyel müşteri sayısı ve nitelikli potansiyel müşteri yüzdesini bu tür satış faaliyetlerine örnek verebiliriz.

Satış Takibi Nasıl Yapılır?

Satış takibinin büyüklüğünden ve çeşidinden bağımsız olarak temelde izlenmesi gereken dört adım vardır. Uygulanacak bu adımlarla etkili bir satış takibi yapılabilir. Bu noktada dikkat edilecek hususlar şu şekilde sıralayabiliriz:

1) Kullanılacak KPI ve Metrikleri Belirleyin

Farklı satış takipleri farklı metrikler kullanmayı gerektirir. Satış takibine başlarken öncelikli adım, kullanılacak bu metriklerin dikkatlice belirlenmesidir. İncelenecek iş bölümlerine göre çeşidi ve sayısı değişiklik gösterebilecek metrikleri seçerken önemli nokta bunu mümkün olan en sade şekilde yapmaktır. Aksi halde gereğinden fazla ya da yanlış metriklerin kullanılması, sürecin uzamasına ve veriminin düşmesine yol açacaktır. 

2) Satış Hunisi Oluşturun

Satış takibinin eyleme geçirilebilir olması için ikinci adımda sürecin tanımlanması ve satış hunisinin oluşturulması gerekir. Bunun için mevcut müşteriler incelenerek potansiyel olmaktan satın alma kararı vermeye kadar geçen yolculuğu analiz edilir. Ardından bu yolculuk, o satışı kazanmak için atılan belirli adımlara dönüştürülür. İşlem sonunda satış hunisi oluşturulmuş olunur. Bu satış hunisi, satış sürecinizin farklı aşamalarını alarak potansiyel müşterilerinizin her aşamada nerede olduğunu görmenize olanak tanır.

3) Verileri Tek Bir Kaynakta Toplayın

Satış sürecinde veriler CRM sistemlerinden ya da diğer araçlardan geliyor olabilir. Etkili bir satış takibi sürdürebilmek için tüm bu verileri tek bir kaynakta bir araya getirmek ve verilerin kolaylıkla incelenebilir olduğundan emin olmak gereklidir. Bu şekilde, farklı sekmeler veya uygulamalar arasında geçiş yapmadan bu veriler kolayca analiz edilebilir ve yorumlanabilir.

4) Verileri Komutlara Dönüştürün

Tüm veriler toplandıktan sonra finalde verilerin analizi ve uygulanabilir komutlara dönüştürülmeleri vardır. Bu aşamanın çıktıları şirketlerin gelecekteki satış süreçlerini iyileştirmelerine ve yeni stratejiler belirlemelerine yardımcı olur. Bunu yapmanın en iyi yolu ise kaydedilen ölçümleri düzenli olarak analiz etmek ve bunları belirli soruları yanıtlamak için kullanmaktır. Analizleri gözden geçirmek için her ay veya üç ayda bir zaman ayrılmalı ve sonuçlar sürece uyarlanmak için kullanılmalıdır.

Satış Takibinde Ekmob SFA Etkisi

Satış ekiplerinin performans ve verimliliğini artırmak için tasarlanan Ekmob SFA, satış takibi süreçlerinde sağladığı dijital dönüşümle ekiplere birçok farklı noktada yardımcı olur. Takip edilecek metrikler belirlendikten ve Ekmob ile entegrasyon sağlandıktan sonra satış takip  işlemleri uygulama üzerinden sürdürülür. Uygulama gerekli tüm dokümanların, toplanan verilerin saha ekipleri ve yöneticiler tarafından tek cihazda görüntülenmesini sağlar. Bu şekilde süreçte zamandan ve gereksiz maliyetlerden tasarruf edilir. Ayrıca Ekmob SFA, sağladığı gerçek zamanlı veri akışı ile düzenli ve etkili raporlama imkanı sunarak satış takip süreçlerini optimize eder.

Ekmob SFA ile Satış Gücünüzü İyileştirin!

Satış takibi, satış sürecindeki her detayın dikkatlice incelenmesini gerektirdiğinden şirketler için kimi zaman komplike bir hal alabilir. Bu noktada Ekmob’un satış ve aktivite skorlaması, satış hedefi raporlaması, planlı rapor oluşturabilme, harita üzerinde aktivite akışı gibi sunduğu çözümler ile zaman ve maliyetten tasarruf ederek etkin bir satış takibine ulaşabilirsiniz. Ekmob SFA’nın satış ekiplerinin dijital dönüşümüne sağladığı katkıyla ekiplerinizin performanslarının gelişimini sağlayabilirsiniz. Satış ekibi performansınızı bir sonraki seviyeye taşımak ve satışlarınızı artırmak için Ekmob SFA’yı kullanmaya hemen bugün başlayın!

« »