Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.
ERP sistemleri, günümüz iş dünyasında sektör veya iş hacmi fark etmeksizin her işletmenin yönetiminde büyük önem taşır. Peki, ERP sistemi nedir? Bu sistemi neden işletmeniz için kullanmalısınız? Bu yazımızda sizlere ERP sistemlerinden, bu sistemlerin öneminden ve SFA ile entegrasyonundan bahsedeceğiz.
ERP Sistemi Nedir?
Enterprise Resource Planning (ERP), Türkçe karşılığı ile “Kurumsal Kaynak Planlaması”; bir işletmenin finans, tedarik zinciri, operasyon, raporlama, imalat ve insan kaynakları süreçlerini yöneten bilgi sistemleridir. ERP sistemleri kurumların ilgili birimleri için birden fazla kaynaktan veri toplar, temel iş süreçleri hakkında çözüm önerileri sunar, çok sayıda iş sürecini bir araya getirir ve bu süreçler arasında bilgi alışverişi sağlar. Aynı zamanda tüm sektörlerde kullanılabilir ve kurulumu esnasında özelleştirilebilir.
ERP Sisteminin SFA ile Entegrasyonu
SFA (Sales Force Automation), Türkçe karşılığı ile “Satış Gücü Otomasyonu” satış sürecinde tekrarlanan adımları otomatize ederek süreci hızlandıran ve bu sayede sahadaki ekiplerin verimliliğini ve üretkenliğini artıran mobil uygulamalardır. Bu uygulamalar ERP sistemlerine entegre edildiğinde sistemlere birçok farklı fonksiyon kazandırır. Örneğin, SFA entegrasyonu sağlandığında ERP sistemleri ile:
- Ana veriler kendi sisteminizdeyken mobil cihazlardan veri girişi yapabilir,
- Satışları ERP sisteminize otomatik olarak işleyebilir,
- Müşterilerin cari bilgilerini görüntülerken borç durumu, ödeme güvenliği gibi detaylara hızlıca ulaşabilir,
- Anlık tahsilat verisi ve sipariş bilgisi girebilirsiniz.
Neden ERP Sistemlerini Kullanmalısınız?
ERP sistemlerinin temel amacı; muhasebe, finans, lojistik, üretim planlama, stok yönetimi, satın alma, üretim, pazarlama, kalite yönetimi, insan kaynakları, müşteri ilişkileri yönetimi gibi fonksiyonlar arasındaki etkileşimi geliştirmektir. Böylelikle, bu fonksiyonların en yüksek rekabet avantajı elde etmesine imkân verilir. Bu sistemi kullanmanın işletmelere sağladığı birçok avantaj vardır. Bu avantajlar:
1) Hızlı ve Dinamik Bir Karar Mekanizması
ERP sistemleri, işletmelere proaktif bir bakış kazandırarak olası sorunlar için önlemler geliştirilebilmesini sağlar. Potansiyel krizler için önceden hazırlıklı olan kurumlarda sorunlar genel işleyiş bozulmadan çözülebilir. Aynı zamanda ERP sistemlerinde yönetim kademeleri azaltılarak daha yalın bir yönetim yapısı oluşturulabilmektedir. Bu sayede hızlıca aksiyon alınması gereken durumlarda komplike bir kurumsal hiyerarşi ile karşılaşılmadan gereken kararlar verilebilir ve kolaylıkla uygulamaya geçilebilir. Böylelikle zamandan ve yüklü maliyetlerden tasarruf edilir. Yapılan çalışmalarda ERP sistemlerini uygulayan şirketlerden %49’unun tüm iş süreçlerinin daha hızlı ve daha verimli bir hale geldiğini belirtmesi de bu özellikleri destekler niteliktedir.
2) Etkili Bir İş Ağı
İşletmeler hacmini genişlettikçe farklı ülkelerde dahil olmak üzere çok tesisli hale gelmekte ve global piyasalara girme eğilimindedir. Tüm bu büyüme sürecinde fırsatları değerlendirme, kuvvetli yönlerini koruma, zayıf yönlerini geliştirme, olası tehlikeleri görme yolu ile rakiplerine rekabet üstünlüğü sağlama gibi stratejik hamlelerin takibi büyük önem taşır.
ERP sistemleri işletmelerin tüm bu stratejik hamlelerin takibini sağlayarak stratejilere uygun bir işletme yönetimi sunar. Bunun yanında stratejilerin sonuçlarını değerlendirme olanağı ve işletme kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı gibi özellikler ERP sistemlerinin stratejik faydalarındandır. Diğer yandan ERP, şirketlere sağladığı operasyonel destek ile şirketlerin farklı bölgelerdeki farklı unsurları arasında koordinasyonu koruyarak güçlü bir iş ağı oluşturur. Belirtilen tüm bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda kaynakların en verimli şekilde kullanılabilmesi için iş birimlerinde ERP sistemlerinin kullanılması gerekli ve önemlidir.
Ekmob SFA ile Etkili ERP Sistemleri
ERP sistemleri sayesinde çok sayıdaki iş süreçleri merkezi bir şekilde yönetilebilir ve uçtan uca sağlanan veri akışı sayesinde ilgili herkesin aynı sayfada olmasını sağlanabilir. Ancak ERP sistemleri tek başına kullanıldığında satış ekiplerinin ihtiyaçlarına tamamen çözüm sağlamaz. Bu noktada ERP sistemlerine yapılacak Ekmob SFA entegrasyonu ile sisteme farklı fonksiyonlar kazandırarak iş potansiyelinizi artırabilirsiniz. Ekmob SFA ile satış ekiplerinizin dijital dönüşümüne destek verirken 360 derece satış gücü yönetimi ile satış gücü performansını iyileştirebilirsiniz. Satış ekibi performansınızı bir sonraki seviyeye taşımak ve satışlarınızı artırmak için Ekmob SFA’yı kullanmaya hemen bugün başlayın!