icon-otomotiv icon-insaat icon-medikal icon-close icon-banka icon-endustri icon-customer icon-activity icon-target icon-report icon-rocket icon-down icon-calendar icon-data icon-personal icon-mobile icon-flag icon-team icon-right-secondary icon-kvkk icon-iso icon-lock icon-ip icon-dmz icon-reload icon-stats-down icon-stats-up icon-job icon-role icon-home icon-integrations icon-app-market icon-zoom icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-instagram icon-social-medium icon-social-youtube icon-social-spotify icon-social-linkedin
Saha Ekip Yönetimi

Başarılı Saha Satış Yönetimi İçin İpuçları

Okuma Süresi: 3 dakika Satış süreçlerindeki en önemli kısım yeni müşteri yaratımıdır. Teknolojik gelişmeler müşteri yönetimini kolaylaştırsa da saha satış ekiplerinin kişisel görüşmelerinin önemi...

Satış süreçlerindeki en önemli kısım yeni müşteri yaratımıdır. Teknolojik gelişmeler müşteri yönetimini kolaylaştırsa da saha satış ekiplerinin kişisel görüşmelerinin önemi devam etmektedir. 

Doğru iletişim, strateji ve ekiple geniş bir müşteri kitlesine ulaşmak mümkündür. Ancak saha satış ekibini oluşturmak, yönetmek ve kontrol etmek kolay bir iş değildir. Bu kapsamda doğru ekip yönetimi çok önemlidir. Doğru strateji ve yönetme taktikleri, doğru araç ve insan kaynağı ile buluştuğu zaman ortaya mükemmel sonuçlar çıkar. Bazı ipuçları sayesinde ekibinizi daha iyi yönetir ve satış grafiklerine ivme kazandırırsınız. 

Doğru Kişileri Satış Ekibinize Seçin
Satış ekibini başarılı şekilde yönetmenin ilk adımı, işe aldığınız kişilerin satış için uygun olmasıdır. Satış yapmak, dışarıdan kolay gibi görünse de temsilcilerin sahip olması gereken bazı yetenekler vardır. Seçtiğiniz kişiler kendini iyi ifade edebilen, kolay pes etmeyen, dinlemeyi bilen, empati yeteneği olan, ikna kabiliyeti ve içsel motivasyonu yüksek kişiler olmalı. 

Bu nedenle işe alım mülakatlarında dışa dönük ve size kendini rahatça ifade eden kişileri seçmeye dikkat etmelisiniz.

Doğru Eğitim Süreci ile İnsan Kaynağını Hazırlamak
Doğru kişiyi işe almak sürecin sadece başlangıç aşamasıdır. Bu noktada satış görevini üstlenecek olan kişinin doğru şekilde eğitilmesi belki de en önemli adımdır. Yeni işe alınan temsilcileriniz için net ve özlü bir eğitim materyali sunmak,  eğitime daha az zaman harcayarak kısa sürede saha için hazır olmalarını sağlar. Organize ve yapılandırılmış bir eğitim zaman çizelgesi oluşturarak ve temsilcinize bir mentor atayarak sahada öğrenmesini sağlamanız gerekir.

Açık İletişime Önem Verin
Doğru sinerji yaratmış, başarılı bir ekibin en önemli yeteneği güçlü iletişimdir. Yönetici olarak iyi bir iletişim kurduğunuzda ekibininin kendi içlerinde daha uyumlu çalışması için fırsat yaratabilirsiniz. Bu sayede grup dinamiği yükselerek örgüt kültürü benimsenir, kendini ait ve önemli hisseden ekip üyeleri daha çok çalışma eğiliminde olur.

Temel Performans Hedefleri Belirleyin
Ekipte yer alan temsilcilerin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için bazı temel ölçütler belirlemeniz gerekir. Bu noktada en temel ölçütlerden biri hedef müşterinin takip edilmesi gereken zamandır. İşletmenin temel amaçlarındna biri de müşteriye mümkün olan en kısa sürede ulaşmaktır. Bundan sonraki adım ise satış döngüsü zamanıdır. Bu doğrultuda iletişime geçilen hedef müşteriyi gerçek bir müşteriye dönüştürme süresi baz alınır. Son olarak belli zaman döngüleri ile satış hedefleri oluşturarak temsilcinizin performansını değerlendirebilirsiniz.

Doğru Teşviklerle Ekibinizi Motive Edin

Ekibinizdeki her bir temsilcinin daha yüksek motivasyona ulaşabilmesi için doğru teşvikleri sunmanız gerekir. Pek çok satış ekibi sabit maaşının yanı sıra primlerle desteklenir. Bu teşvik sistemi, temsilcinin daha çok satış yapması için kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Bunun yanı sıra ekip ruhunu yükseltecek ve örgütsel aidiyeti artıracak birtakım teşviklere de ihtiyacı vardır. Ücretli izin, pek çok açıdan en etkili teşvik yöntemlerinden biridir. Ekstra tatil günleri de temsilcinizin motivasyonlarını büyük ölçüde artırabilir. Ayrıca aylık veya yıllık hedeflerle en yüksek satış rakamına ulaşan temsilciyi hem işletme içinde hem de çeşitli hediyelerle desteklemek de önemlidir.

Sağlıklı Bir Örgüt Kültürü Oluşturmak
Çalışanların kendilerini ait hissettikleri olumlu bir örgüt ortamında bulunmaları, iyi bir satış ekibi oluşturmanın temellerindendir. Sağlıklı bir örgüt kültürü oluşturmada en önemli rol de yöneticiye düşer. Bu nedenle yöneticilik kadar liderlik özelliklerini de barındırmanız örgüt kültürü oluşumunu destekler. Ekibinizle temel değerler oluşturmak ve herkesin bu değerleri bilmesini sağlamak çok önemlidir. Bu anlamda örgüt kültürüne ait norm ve değerleri uygulayarak iyi bir rol model olan yöneticiler, ekibin kültürü benimsemesine katkı sağlayabilir.

İnteraktif ve Etkili Bir Yönetici Olmak
Başarılı ve sinerjisi yüksek bir ekip oluşturmanın yolu karşılıklı etkin iletişimden geçer. Bu doğrultuda iletişimin en üst basamağı olarak temsilcilerinizin olumlu sonuçlar üretebilmesini sağlamanız gerekir. Bu anlamda dikte etmekten ziyade yapılan işin bir takım oyunu olduğu hissettirilmelidir. Ekibe karşı şeffaf olmak ve beklentileri net şekilde aktarmak da önemlidir. Öte yandan yönetici olarak temsilcilerin her birini dinlemek ve yönetim sürecine dahil etmek de ekip ruhunu yükseltmenize yardımcı olacaktır.

Doğru Araçlardan Destek Almak
Müşterilerinizi yönetmek için bir müşteri ilişkileri yönetimi aracına (CRM) sahip olmak, satış sürecinde saha ekibine yardımcı olacağı gibi sizin de ekibinizi daha iyi yönetmenize aracılık eder. Ekmob satış destek sistemleri sayesinde ekibinizle iletişiminizi düzenleyerek geliştirebilirsiniz. Ekmob saha satış yönetim sistemleri ile müşteri geçmişinizi kolayca takip edebilirsiniz. Öte yandan bu sistem, raporlama gibi rutin işleri de kolaylaştıracağı için ekibiniz önemli görevlere daha fazla zaman ayırabilir. Sonuçta Ekmob saha satış yönetim sistemleri, ekibinizi daha verimli hale getirir ve işletmenizin satış verimliliğinin artmasına yardımcı olur.

Ekmob ürün ve hizmetlerini incelemek ve ücretsiz deneme hesabı açmak için tıklayın.

« »