Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.
Son yıllarda önemli bir evrim geçiren perakende sektörü, dijital dünyanın yeni nesil teknolojileri ile operasyonel süreç yönetimini farklı bir noktaya taşıyor. İnternetle birlikte gelişen e-ticaret alışveriş platformlarına ek olarak, müşterilerine “dokunarak ve hissederek satın alma” deneyimi sunan fiziksel mağazalar da akıllı teknolojilerden faydalanarak çağın modern gereksinimlerine başarılı bir şekilde ayak uyduruyor. Yüksek ve kaliteli alışveriş deneyimi sunmayı hedefleyen perakende mağazacılığında kullanılan satış odaklı stratejiler, anlık data paylaşımı sağlayan teknolojilerle birlikte firmaların süreç yönetimi ve karar mekanizmalarına ciddi katkı sağlıyor.
Mağazacılıkta alan yönetimi ve doğru raf düzeni kârlılık oranı ve mağaza içi trafik artışında önemli bir paya sahip. Merch ekibinin mağaza alanını verimli bir şekilde düzenlemesi, ürünlerin sunumu ve mantıksal bir işleyişe göre organize edilmesi gibi unsurlar müşterilerin aradıklarını daha kolay bulmalarına ve satış beklentisi yüksek bir mağaza işleyişine zemin hazırlıyor. Mağaza ortamının çeşitli bölümlere ayrılması, titiz şekilde oluşturulan merchandising serisi ve üzerinde çalışılmış alan tahsisi müşteri memnuniyeti ve dönüşüm oranı konusunda şirketlere önemli avantajlar sağlıyor.
Müşteri Odaklı Analiz Sayesinde Uzun Dönemli Hedefler Gerçekleştirilebiliyor
Raf tasarımında müşteri odaklı olmak perakende mağazalarının uzun dönemli amaçlarının gerçekleştirilmesinde en önemli unsurlardan biri olarak gösteriliyor. Her müşterinin istek ve ihtiyaçları birbirinden farklı olabiliyor. Mağazaya gelen müşterilerin satın alma davranışlarının analizi, alan ve kategori oluşturmada saha ekibine büyük kolaylık sağlıyor. Müşterilerin demografik özellikleri, yaşam tarzları ve alışveriş sıklıkları gibi değişkenler raf tasarımında önemli rol oynuyor. Ürün konumlandırmalarının müşteri grubuna göre yapılması ile mağaza içi trafik akışında ciddi bir artış yakalanabiliyor. Kadın ve erkeklerin boy ortalamaları baz alınarak raf tasarımları yapılması veya çocukların sık uğradığı bir mağazada alt rafların ilgi çekici ürünlerle doldurulması müşteri odaklı raf tasarımı çalışmaları arasında bulunuyor.
Rakip Analizine Göre Yapılan Reklam ve Promosyon Çalışmaları ile Marka Sadakati Yaratılabiliyor
Rakip mağazaların ürün ve alan tahsis yöntemleri perakende alan yönetimi çalışmalarında önemle incelenmesi gereken bilgiler arasında yer alıyor. Alan tahsisine ek olarak, fiyat çalışmaları ve ürün seçimi de rakip analizleri yaparken dikkate değer bilgileri oluşturuyor. Reklam ve promosyon çalışmaları satış gücü yaratmak ve rakip ürünler arasında öne çıkmak için belirli dönemlerde saha ekipleri tarafından tercih edilen uygulamalar bütününü oluşturuyor. Dönemsel kampanyalar, indirimler ve promosyonlar belirli ürünlerin ilgi çekmesini ve müşteriler tarafından talep edilmesini sağlıyor. Bunun yanında firmalar, uzun dönemde marka sadakati oluşturmak ve tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını düzenlemek için promosyon çalışmalarını sıklıkla kullanıyor. Reklam ve promosyonlar mağazada trafik oluşturmak ve dönüşüm oranını artırmak için de iyi birer araç olarak kabul ediliyor.
Ürün Tahsisinde Pek Çok Faktör Rol Oynuyor
İyi şekilde tasarlanan ve doğru stratejilere başvurularak oluşturulan bir görsel mağaza düzeni, müşteri memnuniyetinin yanında mağaza trafiğinin artmasına da katkı sağlıyor. Özensiz tasarıma sahip mağazalarda kullanışsız alanlar bulunması ve alışveriş sırasında müşterilerde oluşan kafa karışıklığı gibi etkenler satış engelleyici faktörler arasında başı çekiyor. Hem rekabet avantajı sağlayan hem de müşteri memnuniyetini üst seviyede tutan mağazalar yaratmak için mağaza içi ürün tahsisinde titiz davranmak gerekiyor.
Pek çok ürünün sergilendiği mağaza alanında rafların genişliği, konumu ve boyutları görsel düzenleme çalışmalarının temelini oluşturuyor. Bazı ürünlerin yatay bazılarının ise dikey raflarda sergilenmesi müşterilerin mağazada daha fazla zaman geçirmesine ve daha fazla satışa imkân tanıyor. Geçmiş aktivitelerin analizi, kâr marjı oranları, rekabet unsurları ve satış rakamları raf düzeninin oluşturulmasında saha ekiplerinin başvurduğu en önemli bilgiler arasında yer alıyor.
Satış ve Kâr Amaçlı Raf Düzeni Ciddi Dönüşüm Oranları Sağlıyor
Geçmiş satış rakamları, tahmini satış beklentisi ve pazar payı gibi data çalışmaları raf düzenine direkt olarak etki ediyor. Ürün ve satın alma esaslı yerleşimde satış ve kârlılık gibi unsurlar dönüşüm oranı üzerinde pay sahibi oluyor. Kâr ve satış oranı düşük olan ürünlerin raflardaki yeri minimum seviyede tutulurken kâr oranı düşük ama satış rakamı yüksek olan ürünler ise kârlılığı yüksek olan ürünlerle birlikte konumlandırılarak mağazada iyi bir trafik sağlayabiliyor. Kârlılığı ve satış rakamları oldukça iyi olan ürünlerde de satış alanının artırılması ve alan kalitesinin yükseltilmesi dönüşüm oranında fark yaratıyor.
Verimli perakende alanları ve doğru stratejilerle oluşturulmuş raflar sayesinde şirketler daha iyi satış rakamlarına ulaşabiliyor. Saha operasyonlarında anlık veri ve görsel paylaşım imkânı operasyonel süreçlerin doğru yönetilmesinde büyük avantaj sağlıyor. Ekmob saha ekiplerine özel olarak sunduğu “saha ekibi yönetimi” mobil uygulamaları ile merkez ve saha ekibi arasında anlık iletişim ve bilgi paylaşımına olanak tanıyor.
Merch ekiplerinin günlük iş süreçleri arasında bulunan müşteri ziyareti bilgileri, müşteri bilgilerinin formlar oluşturularak saklanması, anlık aktivite ve raf bilgileri paylaşımı, alan ve raf düzeninin görsel olarak merkeze sunulması gibi işlemler mobil uygulama üzerinden rahatlıkla gerçekleştirilebiliyor. Bu sayede operasyonel süreçlerde verim artarken günlük iş süreçleri ise kolay bir şekilde izlenebiliyor. Merkez yönetim ve saha ekipleri arasında anlık bir köprü oluşturan Ekmob mobil uygulaması ile dağınık iletişim kanallarının yarattığı verimsiz iş süreçleri sona eriyor. Doğru ölçümleme bilgileri ve raporlamalar sayesinde zaman yönetimi ve operasyonel süreçlerde oldukça önemli kazanımlar elde ediliyor.