icon-otomotiv icon-insaat icon-medikal icon-close icon-banka icon-endustri icon-customer icon-activity icon-target icon-report icon-rocket icon-down icon-calendar icon-data icon-personal icon-mobile icon-flag icon-team icon-right-secondary icon-kvkk icon-iso icon-lock icon-ip icon-dmz icon-reload icon-stats-down icon-stats-up icon-job icon-role icon-home icon-integrations icon-app-market icon-zoom icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-instagram icon-social-medium icon-social-youtube icon-social-spotify icon-social-linkedin

Perakende’de Mobil CRM’in önemi

Okuma Süresi: 2 dakika Perakende alanında Mobil CRM önemi İşletmeler ve müşterileri arasında var olan interaktif etkileşimi yönetmek ve daha verimli kılmak için kullanılan...

Perakende alanında Mobil CRM önemi

İşletmeler ve müşterileri arasında var olan interaktif etkileşimi yönetmek ve daha verimli kılmak için kullanılan yöntemler bütünü olarak tanımlayabileceğimiz müşteri ilişkileri yönetimi (Customer Relationship Management) kavramı, mevcut ve/veya potansiyel müşterilerden elde edilen verilerin kâr maksimizasyonu için hedeflere hizmet edecek biçimde düzenlenerek raporlanması esasına dayanır.

Çağın gereksinimlerine ayak uydurarak dijitalleşen CRM uygulamaları, son dönemde kullanımı oldukça artan akıllı telefonlar ve tabletler sayesinde mobil olmaya da başlamıştır. Şirketlerin faaliyet gösterdiği satış bölgelerinin ulusal ve uluslararası ölçekte büyümesi, plasiyer saha ekibi ve merch çalışanlarının artan sayıları, satış noktası sayılarının ve araç filolarının hızla büyümesi gibi sorunlar karşısında, pratik, ekonomik ve etkin çözümler sunan mobil CRM uygulamaları yapılan yatırımın karşılığını kontrol edilebilir öz kaynak kullanımı ve artan satışlar ile geri kazandırıyor.

Mobil CRM: Satış Ekiplerinin Gizli Silahı

Perakende sektörü özelinde satış artırma, karlılığı yükseltme, giderleri kontrol altında tutma gibi şirketin makro hedeflerine ulaşmasını sağlayacak çözümler sunulurken, saha ekipleri ve yöneticilerinin günlük işleyiş içerisinde daha verimli çalışmasını ve daha üretken olmasını sağlayan mikro çözümlerde mobil CRM uygulamaları içerisinde yer alıyor. Innopol Technologies tarafından yapılan ve mobil CRM sistemlerine sahip olan ve olmayan firmaların karşılaştırıldığı çalışmada, mobil CRM sistemi kullanan satış temsilcilerinin kota realizasyonları %65 iken, kullanmayan grubun ise %22 olduğu görülüyor. Hem satış temsilcilerinin hem de noktanın verimlilik analizleri sayesinde, noktaya yatırımın gerekliliği, çalışan-bölge uyumu gibi kriterler değerlendirilip, kısıtlı öz kaynakların israfı engelleniyor.

Sahaya çıkmadan önce iş planlarını oluşturup, takip edilecek rota ve ziyaret edilecek nokta bilgileri sayesinde gereken ekipman, pop malzemesi, tanıtım materyalleri, numuneler vb tüm ihtiyaçlarını eksiksiz olarak tamamlayan merch ekipleri daha verimli bir çalışma günü geçiriyor. İş planlarında yer alan görevler içerisinden tamamladıkları giydirmeler, raf düzenlemeleri, gondol başı, yığma, palet gibi nokta içi promosyon düzenlemelerine ait çalışmalarının fotoğraf ve videolarını yükleyerek, anlık olarak güncelleyebiliyorlar. Bir şef veya süpervizör tarafından aynı rotanın kontrol edilmesine gerek bırakmayan bu sistem sayesinde, merkeze akan sağlıklı bilgi, yöneticilerin saha ekiplerinin performanslarını anlık olarak takip etmelerine ve gerektiğinde gecikmeden aksiyon alarak süreçlere müdahele edebilmelerine imkan sağlıyor. Rakiplerin raf planogramları, saha aktivasyonları, nokta özelinde yerel pazarlama aktivitelerini takip etmeyi, görüntülemeyi ve raporlamayı da sağlayan sistem, sahadan gelen güncel bilgiler sayesinde, pazarlama departmanlarının yeni fikir ve kampanyalar ile rakiplere daha hızlı cevap verebilmesine olanak tanıyor.

Etkin Kaynak Kullanımı Başarıya Götürüyor

Şirketlerin en büyük yüklerinden olan stok maliyeti, CRM uygulamaları sayesinde daha sağlıklı ve kesin satış tahminleri ile oluşturulan üretim ve satın alma işlemleri sayesinde kontrol altında tutulabiliyor. Daha az stok, daha etkin bir dağıtım alt yapısı ve daha kârlı bir operasyon sağlandığından, CRM sistemi yatırımın bedelini fazlasıyla geri ödüyor.

Mobil CRM uygulamaların sağladığı en önemli kazanımlardan birisi de sadık müşterilere sahip olmak. Yeni müşteri kazanmanın maliyeti ile kıyaslandığında, sadık ve düzenli müşteriler yaratmak çok daha faydalı ve etkili bir yol olarak karşımıza çıkıyor. Aksamayan siparişler, düzenli tahsilat, doğru ve eksiksiz sipariş alımı ve ürün teslimi, düzenli ziyaretler, noktaya özel yerel pazarlama aktiviteleri gibi bir çok destek sayesinde, satış noktası sadakati ve markalar arası geçişi önlemek kolaylaşıyor. Beklenmedik sürprizler karşısında hızlı aksiyon almayı sağlayan sistem sayesinde, müşteri geri kazanımı, inaktif noktaları yeniden canlandırmak gibi meşâkkatli operasyonlar, erken uyarı sistemi gibi işleyen sistemden gelen düzenli ve sağlıklı veri akışı sayesinde sorun olmaktan çıkıyor.

« »