icon-otomotiv icon-insaat icon-medikal icon-close icon-banka icon-endustri icon-customer icon-activity icon-target icon-report icon-rocket icon-down icon-calendar icon-data icon-personal icon-mobile icon-flag icon-team icon-right-secondary icon-kvkk icon-iso icon-lock icon-ip icon-dmz icon-reload icon-stats-down icon-stats-up icon-job icon-role icon-home icon-integrations icon-app-market icon-zoom icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-instagram icon-social-medium icon-social-youtube icon-social-spotify icon-social-linkedin

Rut Planı Nedir? Rut Planı Nasıl Hazırlanır?

Okuma Süresi: 2 dakika [:tr]Satış sürecinizde bazı aksaklıklar yaşayabilirsiniz. Rut planı sürecin sizin için fayda sağlayacak şekilde yürütülmesi için gerekli olan hazırlıktır. [:]

Saha satışı yapıyorsanız gezebileceğiniz alan ve saha ekibinin zamanı oldukça kısıtlıdır. O yüzden ekibinizin rotasını en iyi şekilde hazırlamalısınız. Yaşanabilecek aksaklıklar planlarınızı bozar ve birçok potansiyel müşterinizi satın almaya teşvik etmeden kaçırır. Rut planı bu sürecin doğru şekilde yürütülmesi için gerekli olan temel hazırlıktır. 

Rut planı nedir sorusunun en basit yanıtı ‘’daha düzenli olmaktır.’’ Rut, kelime anlamı olarak da gidilecek veya izlenecek yol demektir. Bu yüzden güzergah anlamına da gelir.

Rut planı; saha elemanlarının gezdiği alanları, potansiyel müşterileri ve müşteri sayısını toplu şekilde takip etmesini sağlar. Bunun yanı sıra yolların mevcut durumlarını da gösterir. Örneğin:

  • Yolların yoğunluk / trafik bilgisi,
  • Gezilecek alanlarda bulunan potansiyel müşteriler,
  • Kullanılan aracın geçemeyeceği dar sokaklar gibi teknik bilgiler vb. verileri içerir.

Rut planı hazırlarken, geleneksel şekilde kalem ve kağıtla hazırlamak size kolay gelebilir. Ancak daha doğru ve kolay şekilde hazırlamak için teknolojiden faydalanın. Bu sayede sahadaki emek ve zaman kaybını azaltırsınız.

Üstelik verileri dijital ortamda saklamak olası veri kayıplarının da önüne geçer. Çok büyük bir ekip yönetiyorsanız, sürecin sizin için en karlı şekilde ilerlemesi için sadece bu plandan sorumlu bir rut planı uzmanı da istihdam edebilirsiniz.

Rut Planı

İyi bir rut planı nasıl hazırlanır?

  • Bir gün içerisinde ziyaret edilebilecek maksimum müşteri sayısını belirleyin.
  • Gezilen bölgeleri ve ziyaret edilen müşterileri işaretlemeniz, olası zaman kayıplarının önüne geçer.
  • Ziyaret edilecek alanlarda yol çalışması, pazar gibi ulaşımı zorlaştıracak unsurlar var mı? Bu unsurlar varken ekibinizin güzergahını değiştirmeniz ekibinizin işini kolaylaştırır.
  • Ziyaret etmeniz gereken müşterilerinizi harita üzerinde işaretleyip, haklarında detaylı bilgiler yazmak ziyaretlerin verimini arttırır.
  • Aynı bölgedeki müşterileri gruplamak ve aynı günlerde ziyaret etmek maliyeti azaltır.

Rut uzmanı nedir?

Yukarıdaki tüm işlemleri kolayca ve hızlı şekilde ofis içerisinde gerçekleştiren kişilere rut uzmanı denir. Rut uzmanları, saha ekiplerinin daha hızlı çalışmasını, daha fazla satış yapabilmesini sağlar.

Trafik saatlerine kadar kontrol ederek saha ekiplerine iletir, yol haritaları ve güzergahlar hazırlar ve saha elemanlarının görev takiplerini gerçekleştirir. 

Rut planınızı dijitalleştirmenin faydaları nelerdir?

Ekmob ile müşterilerinizi satış personellerinin bulunduğu yere olan mesafelerine göre sıralayıp günlük ziyaret takvimlerini kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Ayrıca saha satışları için tasarlanan arayüzü, kullanım kolaylığı ve offline kullanım özellikleri ile ekip olarak zamanınızı çok daha verimli kullanmanız mümkün. Ekmob hakkında daha fazla bilgi almak ve ücretsiz deneyimlemek için Ekmob’u ziyaret edebilirsiniz.

Rut Optimizasyonu Nedir?

Satış ekiplerinde rut optimizasyonu, satış temsilcilerinin müşteri ziyaretleri için en uygun rotaları ve zamanlamaları belirlemek için planlama yapmak anlamına gelir. Bu, satış ekibinin daha verimli çalışmasına ve daha fazla müşteriye ulaşmasına yardımcı olur.

Rut Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Verileri toplayın:

Satış temsilcilerinin bulunduğu bölgedeki müşterilerin verilerini toplayın. Bu veriler arasında müşteri adı, adresi, telefon numarası, sipariş geçmişi ve özel gereksinimleri bulunabilir.

Ziyaret sıklığını belirleyin:

Satış temsilcilerinin müşterilerini kaç kez ziyaret etmesi gerektiğini belirleyin. Bu, müşterilerin ihtiyaçlarına ve satış hedeflerine bağlı olabilir.

Ziyaret süresini planlayın:

Her müşteri ziyaretinin ne kadar süreceğini planlayın. Bu, müşterilerin ihtiyaçlarına ve satış hedeflerine bağlı olarak değişebilir.

Rota planını oluşturun:

Satış temsilcilerinin müşteri ziyaretleri için en uygun rota ve zamanlamaları belirleyin. Bu, trafik, mesafe ve müşteri önceliklerine göre yapılabilir.

Verileri izleyin ve güncelleyin:

Satış temsilcilerinin müşterilerle yaptıkları ziyaretler ve satışlar hakkında verileri toplayın ve rut optimizasyonunu bu verileri kullanarak güncelleyin.

Bu adımların bir arada kullanılması, satış temsilcilerinin müşteri ziyaretleri için daha verimli rotalar ve zamanlamalar belirlemelerine ve daha fazla müşteriye ulaşmalarına yardımcı olabilir.

« »