Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.
Erdem Holding & GENPA Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri San. Tic. A.Ş. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktör’ü Özalp Ahmet TIK ile “Saha Satış Ekibinin Veri ile Yönetilmesi” konulu webinar’ımızda bir araya gelerek, tüm sorularımıza cevap aradık.
Neler Konuştuk?
- Özalp Ahmet TIK kimdir ve kariyer hayatı nasıl şekillenmiştir?
- Geçmişten günümüze GENPA hangi alanlarda hizmet vermektedir?
- GENPA, Ekmob ile tanışmadan önce satış ekiplerini nasıl yönetiyordu?
- Sahadan gelen veriyi toplama ve merkeze aktarma ile ilgili GENPA’nın, Ekmob ile tanışmadan önceki entegrasyon sorunları nelerdi?
- Özalp Ahmet TIK’ın ilk kez SFA (Satış Gücü Otomasyonu) kullanacaklara tavsiyeleri nelerdir?
- Start-up’lar için yatırım almak neden önemlidir? Yatırım alan start-up’ların, almayanlara göre artı ve eksi yönleri nelerdir?
GENPA Nedir? Ne Yapar?
1965 yılında temelleri atılan GENPA ve GSM teknolojisinin Türkiye’ye gelişi ile birlikte iletişim dünyasında 1993 yılında faaliyetlerini başlatan köklü bir kuruluştur.
GENPA doğalgaz dağıtım, alım – satım, inşaat ve ticaret ve telekomünikasyon şirketleri olmak üzere 3 ayrı hizmet koluna ayrılır. Doğalgaz dağıtım ve alım – satım çözümleri çoğunlukla Adapazarı ve İzmit lokasyonlarında, inşaat ve ticaret çözümleri İzmir, telekomünikasyon şirketleri ise İstanbul’da aktiftir.
GENPA, Ekmob SFA’dan Önce Satış Ekiplerini Nasıl Yönetiyordu?
GENPA’da entegre bir satış sistemi yer almaktadır. ERP sistemleri, satış süreçlerine uçtan uca entegre edilerek kullanılmaktadır. GENPA olarak yıllar önce GSM dönüşümü ile satış müdürleri, satış anında mobil cihazlarından notlarını açarak ilerleme sağlanmış ancak mobil web üzerindeki lokasyon ve teknik eksiklilerden dolayı bazı istekler yerine getirilememiştir. Bu çözümler kurum içi bir geliştirme ekibi tarafından yeniden organize edilebilirdir ancak önemli olan buna zaman ve kaynak ayırmaktır ve bunun sonucunda da fırsat maliyeti denilen kayıplar ortaya çıkmaktadır. Bu noktada bu ihtiyaçlar için hazır çözümler/uygulamalar varken, kanıtlamış bir ürün varken; GENPA, bu çözümlere zaman harcamak yerine tamamen kullanıcı isteklerine yönelmiştir ve Ekmob SFA ile işbirliği süreci de bu şekilde başlamıştır.
Mobil web uyumlu uygulamaları ERP sistemleri ile entegre hale getirmek için en önemli etken nedir?
Türkiye’de günümüzdeki modern ERP’lerin entegrasyonlu alt yapıları hali hazırda mevcuttur. Mobil uygulamaları hem IOS hem Android olarak kullanma şansına sahibiz fakat bunu özele indirdiğimizde hem setup anlamında hem performans anlamında hem de dinamik ilerleyen mobil sorunlar, her geçen gün biraz daha büyümektedir. Bu nedenle de ERP’nin sabit çalışma durumu gitgide bozulmaya başlamaktadır. GENPA ise hızlı ve rahat bir ortam oluşturma düşüncesiyle sahada bulunan temsilcilerin rahat, hızlı ve konforlu bir şekilde işlemlerini yapabilmesini istemiştir.
Sahadan gelen veriyi toplama ve merkeze aktarma ile ilgili GENPA’nın, Ekmob ile tanışmadan önceki entegrasyon sorunları nelerdi?
GENPA, geçmişte tasarladıkları süreçleri, kullandıkları onlarca ekranı, temelde rapor almak için yapıyordu. Bu gibi raporların günlük yönetimi yapılırken personelin katkıda bulunması yani merkez ile sahada ki personelin dosya bazlı olarak iletişim kurabilmesi, rotanın izlenebilmesi buradaki değişimin ana noktalarıdır. Normalde GENPA şirketi bunu kendi geliştiricileri tarafından geliştirip zamandan çok fazla tasarruf edebilirdi ama onlar için bu Roma’yı tekrardan keşfetme olurdu. Özalp Ahmet TIK’a göre Ekmob ekibi birçok sektörde bu olayı gördüğünden ve çözüm geliştirdiğinden dolayı onlar GENPA’dan bir şeyler öğrenirken, GENPA da Ekmob’dan bir şeyler öğreniyor.
Super Apps Kavramı Nedir?
Super Applications (SuperApps) olarak bilinen süper uygulamalar, günümüzde belirlenen tanımıyla sunulan hizmetlerin ve gelen tekliflerin bir arada bulunduğu sanal Pazar yerleri olarak tanımlayabiliriz. Bu kavram ilk defa Mike Lazaridis tarafından 2010 yılında kullanılmıştır.
Start-Up’lar İçin Yatırım Almak Neden Önemlidir? Yatırım Almayanlara Göre Artı ve Eksileri Nelerdir?
Yatırım almak bir tercih sebebidir. Çoğu zaman karşınıza 2 farklı yol çıkar ve bunlardan biri yatırım ile büyümek mi? Kendi öz kaynaklarınız ile büyümek mi? şeklindedir. Kendi öz kaynaklarınız çok kuvvetli olsa bile yatırım, size kaynaklarınızın katamayacağı bazı katkıları sağlayabilir. Çünkü yatırım aldığınız platformlar, fonlar, kişiler aslında size sadece maddi değil “KnowHow” desteklerini sağlıyor, entelektüel sermayelerini ve network’lerini getiriyorlar ve paranın katamayacağı hızı, ivmeyi aslında size değer olarak getirebiliyorlar. Bu nedenle yatırım almanın tercih olduğu bir dünyada, yatırım alarak büyümenin çok daha hızlandırıcı olduğunu çok daha efektif ilerlenebildiğini söylememiz gerekir. Kısacası, yatırım almak hem şirketinize daha iyi insan kaynağı sağlıyor hem de üçüncü taraflara karşı daha güvenilir bir şirket olmanızı sağlıyor.
Yaptığımız tüm webinarlar ücretsiz ve herkese açıktır. Siz de Linkedin’dan Ekmob’u takip ederek webinar takvimimizden haberdar olabilirsiniz.