icon-otomotiv icon-insaat icon-medikal icon-close icon-banka icon-endustri icon-customer icon-activity icon-target icon-report icon-rocket icon-down icon-calendar icon-data icon-personal icon-mobile icon-flag icon-team icon-right-secondary icon-kvkk icon-iso icon-lock icon-ip icon-dmz icon-reload icon-stats-down icon-stats-up icon-job icon-role icon-home icon-integrations icon-app-market icon-zoom icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-instagram icon-social-medium icon-social-youtube icon-social-spotify icon-social-linkedin
satış tahmini

Satış Tahmininde Hedef Belirleme Nasıl Yapılır?

Okuma Süresi: 2 dakikaSatış tahmini herhangi bir iş planının geleceği ve başarısı için dikkat edilmesi gereken adımlardan biridir. Daha fazla satış isteyen işletmelerin...

Satış tahmini herhangi bir iş planının geleceği ve başarısı için dikkat edilmesi gereken adımlardan biridir. Daha fazla satış isteyen işletmelerin sayılardan ziyade önce hedefe nasıl ulaşılacağını gösteren bir dizi somut plana sahip olmaları gerekir. Peki, bu noktada satış tahminlerinde hedef belirleme aşaması neden önemlidir? Doğru satış tahminine nasıl ulaşılmaktadır? 

Satış Tahmininde Hedef Belirleme Neden Önemlidir?

Satış tahminlerinin işletmelere sunduğu en önemli avantajların başında daha iyi iş kararlarının alınması vardır. Bunun yanı sıra genel iş planlamasının yapılması ve risklerin yönetilmesi noktasında da satış tahminleri çok önemlidir. Genel olarak satış tahminlerinde hedef belirlemenin önemi şu maddeler ile açıklanabilir: 

  • Satış tahminleri, satış hatlarındaki olumsuz adımları erkenden belirlemektedir. Ayrıca rotayı değiştirerek satış ekiplerinin hedefine ulaşmasına katkıda bulunmaktadır.
  • Satış tahmini sayesinde şirketler ileriye dönük büyümeye dair kaynakları verimli şekilde kullanmak için gereken planları yapabilmektedir. 
  • Hedeflerin belirlendiği bir satış tahmininde nakit akışını yönetmek daha planlı bir hal almaktadır.  
  • Satış tahmini sayesinde işletmeler; maliyetler, gelirler, kısa ve uzun vadeli performanslar başta olmak üzere pek çok aşamayı önceden tahmin edebilmektedir.  

Doğru Satış Tahmini için Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir şirketin veya işletmenin büyümesinde kritik bir rol üstlenen satış tahminin doğru bir şekilde yapılması çok önemlidir. Doğru satış hedeflerinin belirlenmesi noktasında dikkat edilecek hususları 3 başlık altında toplayabiliriz. 

1) Satış Sürecinin Tanımlanması 

satış tahmini, hedef belirleme

Satış hedefleri belirlenirken öncelikle her fırsat için açık bir şekilde, satış sürecine yönelik planlama yapılmalıdır. Bu aşamalar satın alma süreci tarafından tanımlanarak belgelenmelidir. Ayrıca müşteri adaylarına yönelik atılması gereken adımlar da önceden belirlenmelidir. Satış sürecinin tanımlanması aşaması gerçekleştirilmediğinde ise tutarsız veriler fırsat kayıplarına neden olabilmektedir.

2) Satış Tahmin Yönteminin Seçilmesi 

Satış sürecine yönelik tanımlamalar yapıldıktan sonra satış tahmin yönteminin belirlenmesi gerekmektedir. Bu noktada satış tahmin modelini belirlerken iş durumu, satış ekibi ve satış verilerinin kalitesi gibi adımlar dikkatle tamamlanmalıdır. Satış tahmin yöntemini seçerken daha büyük hedeflere ulaşmak için önce daha küçük hedeflerden başlanması gerekmektedir. 

3) Eski Veri ve Raporların İncelenmesi 

Geçmişteki satış performans verileri, gelecekteki satışlara yönelik önemli bir göstergedir. Hedef belirleme yolculuğuna eski veri ve raporların incelenmesi sayesinde geleceğe daha sağlam amaçlarla ilerlemek mümkündür. Bu aşamada eski verilerden geçmiş dönüşüm oranları, ekibin veya bireyin dönüşüm gerçekleştirme oranı gibi detaylara ulaşılabilir. Satış tahmininde bulunmadan önce satış dönüşüm hunisinin her aşamasındaki dönüşüm oranlarını anlamak gerekir. Bu sayede özellikle ekibinizin gelecekte ne tür satışlar elde edebileceğinin daha iyi anlayabilirsiniz.

Satış ekiplerini destekleyen Ekmob SFA, işletmeler ve ekipler için sürecin çok daha verimli bir şekilde ilerlemesini sağlamaktadır. Aynı zamanda satış ekibinin performansını da artıran Ekmob SFA ile satış hazırlığından raporlama aşamasına kadar tüm süreci otomatik bir şekilde yönetebilirsiniz. 

Ekmob SFA ile Satış Fırsatı Yerine Aktiviteleri Yönetin

Her potansiyel müşterinin bir satış fırsatı olduğunu bilen Ekmob SFA, satış fırsatı yerine aktivitelere odaklanmanızı sağlar. Satış sürecinin veriye dayalı bir şekilde yönetilmesini kolaylaştıran Ekmob SFA ile zamanı etkin kullanabilir ve veri kayıplarını ortadan kaldırabilirsiniz. Ekmob SFA satış aktivitelerinin takibi noktasında yöneticilere destek vererek sürecin kusursuz bir şekilde ilerlemesini sağlar. Daha doğru satış tahmini yapmak ve daha fazla avantaja ulaşmak için Ekmob SFA’yı kullanmaya hemen bugün başlayın.

« »