icon-otomotiv icon-insaat icon-medikal icon-close icon-banka icon-endustri icon-customer icon-activity icon-target icon-report icon-rocket icon-down icon-calendar icon-data icon-personal icon-mobile icon-flag icon-team icon-right-secondary icon-kvkk icon-iso icon-lock icon-ip icon-dmz icon-reload icon-stats-down icon-stats-up icon-job icon-role icon-home icon-integrations icon-app-market icon-zoom icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-instagram icon-social-medium icon-social-youtube icon-social-spotify icon-social-linkedin
satış teklifi

Satış Teklifi Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Okuma Süresi: 2 dakika Başarılı bir satış teklifi, satışın daha hızlı kapanmasını sağlar. Uzun süredir çalıştığınız bir firma ya da yeni bir fırsat fark...

Başarılı bir satış teklifi, satışın daha hızlı kapanmasını sağlar. Uzun süredir çalıştığınız bir firma ya da yeni bir fırsat fark etmez, her satışın yazılı bir teklife ihtiyacı vardır. Tekliflerinizin kabul oranının artması için dikkat etmeniz gereken noktaları yazımızda belirttik.

Satış Teklifi Nedir?

Satış teklifi, satış personelinin sunulan mal veya hizmet karşılığı potansiyel müşteriye sağladığı teminattır. Satıcı taraf, ürün / hizmetlerinin, alıcı ihtiyaçlarına nasıl ve hangi şartlar altında hizmet edeceğini yazılı bir belge ile belirtir. 

Başarılı Bir Satış Teklifi Nasıl Yazılır?

Satış Teklifi Yazmanın Aşamaları

1.) Teklifin Ana Hatlarını Çizin

Öncelikle birkaç değişkeni olan bir taslak hazırlayın. Bu taslakta “Müşteri Adı”, “Muhattap İsmi”, “Ürün/Hizmetler”, “Fiyat”, “Ödeme Şartları” ve “SLA” yani destek kapsamı belirtilmelidir. Müşteriye sunulan dokümanda kapsamlı ve hatasız olması gerekir. Bir taslak ile başlamak ve zamanla bu tasarımı mükemmelleştirmek mantıklı bir yoldur.

2.) Müşteriyi Araştırın

Bir satış teklifi hazırlamadan başlamadan önce, müşteriniz hakkında temel bilgileri bilmeniz gerekir. Potansiyel müşterinizin ihtiyaçlarına uygun bir satış teklifi hazırlamak için ufak bir pazar araştırması yapmanız gerekir.

Satış teklifinizi ön araştırma ile ne kadar çok içerikle doldurursanız, karşı tarafa o kadar güven verir. Firmanın sizden ürün/hizmet almadan önce yaşayacağı muhtemel çekinceleri azaltacak örneklere ve güven elementlerine yer verin. Üretim yeteneklerinize, referanslarınıza yahut canlıya alma sürecinize teklifte yer verin. 

3.) Satış Teklifinizi Bölümlere Ayırın

Teklifiniz, müşterinizin görmeyi beklediği biçime uygun olmalıdır. Karşı tarafın merak ettiği şeyleri anlaşılır bir şekilde aktarmanız gerekir.

Teklif dokümanınız aşağıdakileri içermelidir:

  • Açılış – Kapak Sayfası (Logonuz, Tarih, Başlık, Teklifi Hazırlayan Kişi)
  • Hakkımızda (Güven elementi)
  • Müşteriye faydaları (“ürünümüz sizin için neler yapabilir …”)
  • Fiyat Teklifi (Ürün – Adet – Fiyat – Vergi – Toplam Bedel – Döviz Cinsi)
  • Ödeme Şartları
  • Garanti/Destek kapsamı
  • Hükümler / Düzenlemeler (Teklif geçerlilik tarihi)

4.) Satış Teklifinin Yazın

Teklifinizi yazarken aşağıdaki soruları yanıtlamaya çalışın:

  • Müşterimin sorunu nedir?
  • Benim ürün/hizmetlerim bu sorunu nasıl çözüyor?
  • Teklifim anlaşılır bir yapıda mı?
  • Müşteriden teklifle ilgili net bir işlem yapmasını istedim mi?

Son kısım çok önemlidir. Satış teklifinizi müşterinize bir eylem çağrısı (CTA) ile sonlandırın. Onların satın almaya karar vermelerini isteyin.

Potansiyel müşterinizden ne talep ettiğiniz konusunda net olmalısınız. Her şeyden önce “onlara”, yani müşterilerinize odaklanın. Onların benzersiz ihtiyaçları ve acılarıyla ne kadar çok konuşursanız, başarı şansınızı o kadar arttırırsınız.

5.) Basit Tutun

Satış tekliflerinizi süslü cümlelerle ve gereksiz vaatler ile süslemenize gerek yoktur. Unutmayın, en kolay olan daima etkili olandır.  Satış teklifinizi kolay ama etkili hale getirmek için:

  • Her beyanı faydalar, istatistikler ve gerçeklerle destekleyin.
  • Her bir madde işaretli veya numaralandırılmış listeyi ilgili bir cümleyle tanıtın.
  • Uygulanabilir olmasını sağlayın.
  • Teklif boyunca tutarlı olun.
  • Dil bilginizi kontrol edin. Teklif kelimelerinizi seçerken kesin ve maksimum okunabilirlik olması için çabalayın.
  • Son kez kontrol edin. Dil bilgisi açısından hatasız olduğundan emin olun.

Satış ve satış ile ilgili her yenilik için Ekmob’u inceleyin.

« »